Vrouw gaat vreemd in hotelkamerMag je vreemdgaan? Om deze vraag te beantwoorden is het goed om de definitie van vreemdgaan te onderzoeken.

Vreemd·gaan ging -, i -gegaan sex hebben met een ander dan de vaste partner

Dat betekent dat wanneer je met sex hebt met iemand buiten je vaste relatie, je vreemdgaat. Ook als je een open relatie hebt, aan polygamie doet, samen een swingers-koppel vormen of eenmalig van een trio’tje willen genieten.

Vreemdgaan, een kwestie van ethiek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de mens van nature niet monogaam is. Toch is seksueel trouw zijn in onze Westerse maatschappij de norm.

Er wordt slechts zelden openlijk gesproken over de mogelijkheid om een open relatie aan te gaan in plaats van een monogame relatie. Al is er wel een tegenbeweging: steeds meer stellen gaan swingen (Swingers) of staan elkaar slippertjes en seksrelaties met derden toe.

Vreemdgaan is vaak onbespreekbaar

Juist dat dit onderwerp (monogamie versus open relatie) niet of onvoldoende bespreekbaar is, veroorzaakt problemen. Niet iedereen lukt het om een monogaam te zijn, want elk mens is uniek; iedereen is anders. Doordat het onbespreekbaar is ontstaan er geheimen, het begin van emotionele afstand en leugens.

Wanneer het je niet lukt om monogaam te zijn, omdat je teveel verlangt naar een extra seksrelatie, ben je niet verplicht om een monogame vaste relatie aan te gaan. Wil je het eerlijk aanpakken dan is noodzakelijk om het eerst met je liefdespartner te bespreken.

Eerlijkheid duurt niet altijd het langst, maar het kan wel

Weet dat je eerlijkheid over het verlangen naar vreemdgaan (seksuele contacten buiten de relatie) de relatie ernstig op het spel kan zetten. Zeker als jullie niet gelukkig bij elkaar zijn.

Maar het kan wel degelijk ook positief uitpakken, zodat jullie samen bijvoorbeeld een swingers-relatie kunnen aangaan. Er zijn geen cijfers bekend, maar dan zijn jullie zeker niet het enige stel dat aan swingen doet; te zien aan de volle swinger-cafe’s en -uitgaansgelegenheden

Mocht je serieus voor het aangaan van een monogame relatie kiezen, wees dan eerlijk tegenover jezelf. Je zult vrijwel zeker tegen verleidingen aanlopen die de relatie in gevaar kunnen brengen. Het bestaan voor jezelf ontkennen van deze seksuele verleidingen, maakt juist dat ze extra gevaarlijk kunnen zijn voor de monogame relatie of huwelijk.

Vraag: dus mag je vreemdgaan?

 • Mag je je partner bedriegen?
 • Mag je tegen hem of haar liegen?
 • Of mag je zelfs een dubbelleven leiden en op deze manier je liefdes geheim houden?

Je ‘mag’ vreemdgaan als je minimaal één keer ja antwoordt op deze vragen. In dat geval geef je jezelf toestemming om een buitenechtelijke verhouding aan te gaan of om stiekem met je geheime scharrel(s) af te spreken.

Weet dat het dan jouw keuze is, jij bewandelt je eigen pad. En genoeg mensen zullen het niet met je eens zijn.

Natuurlijk is een waarschuwing op zijn plaats. Mocht je partner je betrappen op het feit dat je niet trouw bent (ontrouw), ondanks de belofte op monogamie, kan dat tot pijnlijke problemen leiden. Vreemd gaan kwetst en kan families volledig ontwrichten.

Ondanks dat vreemdgaan risico’s kent

Ondanks dat vrijwel iedereen weet dat vreemdgaan gevaarlijke risico’s kent, tonen de statistieken aan dat vele mensen vreemdgaan.

Minstens 50% van de mensen in een relatie gaan vreemd. En het is een misvatting dat voornamelijk mannen vreemdgaan, want ook  rond de 50% van de vrouwen in een relatie rijden een scheve schaats.

Wat vind jij van vreemdgaan? Heb je ervaring met vreemdgaan of is je partner vreemdgegaan? Of zoek je stiekem naar een geheime affaire omdat de relatiesleur heeft toegeslagen?

Laat hieronder volledig anoniem en discreet je reactie achter.

Mag je vreemdgaan? (Ja en nee)
Trefwoord(en):             

3 gedachten over “Mag je vreemdgaan? (Ja en nee)

 • wat is vreemdgaan
  mestal als het niet meer goed gaat tussen twee partners gaat men vreemd sommige zeggen dat is fout .. isdat zo ?? zou het soms niet ook een rede kunnen hebben waarom je vreemd gaat en niet van mekaar afgaat
  daar denken de meeste niet ze kijken nooit verder dan dat hun neus lang is
  wel krediek geven he hoerejager of hoer ga van je vent /vrouw af enz enz .. maar er is meer dat vergeten ze

 • Verliefd, verloofd, getrouwd… …dit sprookje werd mij als kind voorgehouden. Helaas blijkt het echte leven véél ingewikkelder te zijn, maar dat schijnen ouders hun opgroeiende kinderen niet te willen vertellen, zelfs niet als het om pubers gaat die wat ouder worden en naar volwassenheid toe zouden moeten groeien, ipv. te blijven geloven in Sinterklaas, de kerstman en het eeuwige gelukkige huwelijk.

  Mijn ouders hebben hun toneelspel zelfs nog 20 jaar na mijn pubertijd proberen vol te houden. Mijn moeder meent nog steeds dat ze het goed gedaan heeft door de deksel op de beerput te houden, om de kinderen (mijn zusje en ik) hun geloof in hun vader niet af te pakken. Helaas pakte het verkeerd uit, want ze waren beiden doodongelukkig in hun huwelijk en hadden al dertig jaar geleden moeten gaan scheiden, ipv. onder één dak in gewapende vrede te blijven samen leven. Mijn vader raakte aan de drank en sloeg mijn moeder bijna dood, eer zij na lang aandringen van ondergetekende besefte dat ze echt moest scheiden.

  De gevolgen van dit verkeerde voorbeeld van mijn ouders zijn funest gebleken: Ik geloof niet meer in de liefde. Mijn hele jeugd was immers bij nader inzien één grote leugen: mijn vader blijkt al jaren losse handjes te hebben en omdat hij het verdomt om zijn excuses aan te bieden voor zijn poging tot doodslag heb ik hem zowat uit mijn leven verbannen.

  Vreemdgaan in de zin van een open relatie voeren en de seks buitenshuis zoeken zou ik daarom aanraden aan de mensen die wel merken dat hun liefde gestorven is, maar het huis op dit moment niet verkocht krijgen en elkaar niet met geldproblemen willen opzadelen.

  Vreemdgaan zonder medeweten van de partner is bedrog en dat vind ik absoluut onacceptabel. Een relatie heeft vertrouwen nodig en bedrog past daar niet bij. Als ik zou merken dat mijn vriendin mij zou bedriegen, zou ik me heel erg moeten inhouden om haar niet letterlijk haar het huis uit te schoppen en haar spullen er achter aan te kieperen. Bedrog zou voor mij het einde van de relatie zijn.

  Als mijn vriendin bij mij iets te kort zou komen, moet ze dat eerst met mij bespreken. Als ik haar ooit niet meer zou kunnen geven waar ze naar verlangt, moet ik vervolgens niet zo egoïstisch zijn om haar dat genot te onthouden, maar haar de vrijheid van een open relatie gunnen. Vervolgens mag ze mij helpen om mijn jalouzie te verwerken…

  De parenclub als middel tegen sleur in de relatie klinkt leuk, maar het werkt alleen als er aan een paar voorwaarden wordt voldaan: de contacten met vreemde bedpartners uit de parenclub mogen daarbuiten niet worden voortgezet en beide partners moeten ongeveer even veel vreemde bedpartners ontmoeten om de ruil eerlijk te houden. Wellicht zou de parenclub dan een relatie kunnen oppeppen, maar ik zie mij er nog niet voor kiezen.

  Ik kijk wel eens graag naar andere vrouwen, maar ik hou het toch liever bij één partner, wellicht uit angst dat ze mij voor een andere man zou verlaten als ik haar niet trouw zou zijn. Wie dit niet begrijpt, heeft het afgelopen jaar te veel porno gekeken en is de waarde van echte intimiteit voor een gelukkige relatie uit het oog verloren. Die intimiteit kan alleen bloeien op eerlijkheid en vertrouwen!

 • Ik vind dat vreemdgaan niet kunnen. Dat is erg kwetsend je voelt
  dan alsof iemand je met een mes in je hart heeft
  gestoken. Ik heb 2keer een vriend gehad en allebei
  zijn vreemd gegaan. En dat is geen pretje kan ik zeggen.
  want je word boos en voelt je gekwetst. De vertrouwen
  in je partner hij/zij is dan weg en als je nig een kans
  wil geven gaat het mis want je vertrouwen moet weer
  opgebouwd worden en dat duurt nig wel een tijdje. Soms kan het
  ook zijn dat je het vertrouwen niet meer terug krijgt en
  je relatie eindigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *